top of page
Sunde grøntsager

BLOG
YOGA, SUNDHED & LIVSSTIL

Bananbrød


Smid endelig ikke de brune bananer i skraldespanden.


“Hemmeligheden” til at få de bedste og sødeste bananbrød er nemlig netop modne bananer. Som i rigtig modne. Gerne lige på vippet til at være overmodne. De skal være helt dækket af brune pletter og være meget bløde i konsistensen og søde (næsten alkoholiske) i duften.


En gul banan med et par brune pletter hist og her gør simpelthen ikke tricket. Så fisk lige de overmodne bananer op af skraldespanden igen, så du kan få den helt perfekte smag frem i dit banabrød.

Har du alt for mange modne bananer, kan du sagtens fryse dem ned, så du har til en anden gang (eller brug dem istedet til en lækker omgang bananis.Denne opskrift er både olie og sukkerfri - og med sukkerfri menes der selvfølgelig uden tilsat raffineret sukker da banan jo indeholder naturligt sukker.

Til 1 brød eller 8 små

 • 2 spsk. hørfrø (knust)

 • 5 spsk. vand

 • 2 dl æblemos (eller lav din egen af 1 æble - se instruks)

 • 2 store modne bananer

 • Evt. ½ vaniljestang

TØRRE INGREDIENSER

 • 200 g havremel (glutenfri)

 • 2 tsk. kanelpulver

 • 1 tsk. bagepulver

 • ½ tsk. natron

 • ½ tsk. kardemomme (stødt)

 • 1 håndfuld rosiner

 • 1 knsp. salt

TOPPING

 • Bananskiver

 • Valnødder

 • 1 drys "ægte kanel" fra Sri Lanka

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 200 grader..

 2. Start med at blande hørfrø og vand i en skål.

 3. Rens æblet og skær det i små tern. Kom ternene i en gryde og dæk bunden med vand. Tilsæt evt. en flækket vaniljestang eller vaniljepulver. Kog op og lad simre indtil æbleternene er møre (ca. 15-20 minutter), og de let kan moses med en gaffel.

 4. Mos bananerne i en stor skål og tilsæt æblemos og "hørfrø-æg". TIP: Brug frosne bananer, som du tør op i køleskabet natten over. På denne måde bliver bananerne meget sødere samt afgiver mere væde, som gør det færdige resultat endnu bedre.

 5. Bland de tørre ingredienser i en separat skål og tilsæt de våde ingredienser. Vend de tørre og våde ingredienser sammen. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis den virker meget tør. Den skal hverken være for våd eller for tør. Dejen skal helst kunne "stå" selv og ikke løbe for meget.

 6. Fordel dejen i en lille brødform smurt med lidt olie - alternativt kan en muffinform (Bag dem da ved 175 grader i stedet for 200 grader)

 7. bruges (undgå papirforme så vidt muligt, da dejen vil hænge fast heri). Dekorér med frisk banan, halverede valnødder og drys med kanel.

 8. Bages ved 200 grader i 45-50 minutter til gyldent og en strikkepind kan stikkes i, uden der hænger dej ved (det kan godt snyde lidt, grundet det høje frugtindhold).

 9. Køl af i formen og derefter på en bagerist.


Sundhedsmæssige fordele ved at spise glutenfrit

At spise glutenfrit kan være godt, specielt for de som lider af Cøliaki eller glutenintolerance.

For disse mennesker kan indtag af gluten føre til alvorlige sundhedsproblemer og derfor et vigtigt område at være opmærksom på.

Cøliaki er en autoimmun lidelse som opstår når gluten, et protein som finnes i hvede, rug og byg, forårsager en immunrespons i kroppen. Dette kan skade tyndtarmens slimhinde, reducere optaget af næringsstoffer og forårsage symptomer som mavesmerter, diarré, usundt vægttab, træthed og meget mere.


For personer med en ikke-cøliakisk glutenfølsomhed eller følsomhed overfor hvede, kan indtag af gluten også føre til fordøjelsesproblemer, oppustethed, træthed og andre symptomer uden at det foreligger en autoimmun respons som ved cøliaki.


Hvis du oplever nogle af disse symptomer når du har spist glutenholdigt brød eller kage så overvej at tage til lægen og bed om at få taget en test for at se om du måske lider af glutenintolerance.


112 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


Instagram

Kategorier

bottom of page