top of page
Sunde grøntsager

BLOG
YOGA, SUNDHED & LIVSSTIL

Svampe Bourguignon

Opdateret: 20. okt. 2023


Idag er det rigtig koldt og blæsende. På sådan en dag er det skønt at spise et godt og varmt måltid som også ligger godt i maven.


Prøv denne opskrift på en rigtig "comfort" ret med masser af svampe på en cremet og sund mos af kartofler, knoldselleri og gulerødder.


Retten er vegansk og indeholder en masse næringsstoffer og fibre fra både svampene og den dertilhørende mos.



Til 4 personer


Ingredienser

1 kg. svampe fx. brune champignon ell. andre sorter, i kvarte stykker

2-3 løg, grofthakket

2-3 Skalotteløg

3-4 fed hvidløg, presset

2-3 gulerødder, i grove skiver

2 spsk. tomatpure, efter smag

3-4 laurbærblade

2-4 drys Cayennepeber

2 dl rødvin eller efter smag.

1 tsk. pulver stivelse til jævning (hvis tykkere konsistens ønskes)

2 grøntsagsbouillon terning og 2 dl. vand

1/2-1 håndfuld frisk timian og rosmarin, finthakket

2-3 spsk. soya

Salt og peber


Kartoffel- og knoldselleri mos:

1 kg. kartofler

1/2 knoldselleri, i mindre tern

1-2 gulerødder, i mindre tern

2 spsk. Naturli´smørbar

½ dl Naturli´ Soya soya- eller Havremælk, brug også helst og gerne kogevandet der indeholder vitaminer og mineraler.

Herbamare salt og peber efter smag

Hakkede frisk timian


Sådan gør du:

  1. Snit og hak alle grøntsager.

  2. Kogesteg i grøntsagsboullion, hvidløg, løg og skalotteløg i 2-4 min.

  3. Tilsæt svampene og laurbærblade og kogesteg i ca. 10-15 min.

  4. Tilsæt derefter tomatpure, soya og Cayennepeber efter smag

  5. Lad det hele simre ind i rødvin, 25-35 min. tilsæt lidt ad gangen. Rør jævnligt.

  6. Smag til med krydderierne (2-5 min. før servering)


Tips: Bland forskellige svampe fx. Portobello med brune champignon, Karl Johan, Kantareller. For a styrke Umami smagen kan du rive lidt Vegansk Parmesan ost i retten (købes i de fleste Meny og Kvickly butikker)


Sundhedsmæssige fordele ved champignon

Champignon indeholder relativt få kalorier og kan være en sund del af en kaloriefattig kost - samtidig er de en god kilde til vitaminer og mineraler som B-vitaminer, selen, kobber og kalium.

Champignon indeholder kostfibre, hvilket er godt for fordøjelsen. De indeholder antioxidanter som selen, som kan hjælpe med at beskytte cellerne mod skader forårsaget af frie radikaler.

Svampe kan bidrage til at styrke immunsystemet på grund af deres indhold af beta-glucaner, som er polysaccharider, der menes at have immunstimulerende egenskaber.


Nogle champignon-typer kan producere D-vitamin, især når de udsættes for UV-lys. Dette kan være en nyttig kilde til D-vitamin, især for vegetarer og veganere.

Sidst men ikke mindst er der undersøgelser, der viser, at et jævnligt forbrug af champignon kan være forbundet med en nedsat risiko for visse sygdomme som hjertesygdomme og visse former for kræft.

131 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


Instagram

Kategorier

bottom of page